Katrien en Björn willen Roeselare mindful laten sporten: “Het is een vorm van meditatie”

okt 5, 2021

Katrien en Björn van Vita Sana

Katrien en Björn willen Roeselare mindful laten sporten: “Het is een vorm van meditatie”

Bron: Kw.be, 13 november 2020

Katrien Vandecandelaere (40) en Björn Wallaert (43) willen Roeselarenaars laten ervaren hoe het voelt om mindful te sporten. Het concept staat voor een combinatie van ademhalingstechnieken en lopen of wandelen in de natuur.

“Door de verstrengde coronamaatregelen zijn mensen opnieuw genoodzaakt om meer van thuis uit te werken”, zegt Katrien van Vita Sana Healthy Lifestyle Coaching. “De komende weken zal men dus nog vaker binnenzitten. Veel mensen durven sowieso al niet meer buiten te komen. In deze periode worden de dagen ook steeds korter en donkerder. Zowel fysiek als mentaal is dat niet te onderschatten.”

“Sporten heb ik altijd graag gedaan, maar vijf kilometer lopen was voor mij het hoogst haalbare”, vertelt deze spraakwaterval, die als HR-consultant bij Job Talent mensen begeleidt om een nieuwe job te vinden. “Mijn man Björn deed als coach heel wat ervaring op waarbij hij focuste op een combinatie van goede voeding, voldoende beweging en samenwerken met gelijkgestemde zielen. Hij overtuigde mij dat ik veel meer kon dan ik zelf dacht. In je hoofd moet je die spreekwoordelijke knop omdraaien. Hierdoor lukte het mij om na een tijdje die magische grens van vijf kilometer te doorbreken. Dat motiveerde ons om ook andere mensen aan te zetten tot bewegen.”

Ademhaling

Ondertussen bestaat dit Vita Sana-project ongeveer één jaar en is het voor dit sportieve duo een ware passie geworden. Het is opgebouwd rond twee pijlers. “We willen mensen zowel fysiek als mentaal aanzetten tot bewegen. Het is geschikt voor alle leeftijden. Bjorn neemt vooral het concept ‘Run to 5’ op zich. Dit staat voor vijf kilometer lopen in vijf weken en gaat op maandag- en woensdagavond door aan het Kleine Bassin. Het vertrekpunt is doelen stellen en is vooral prestatiegericht. Anderzijds focussen we ons op mindful sporten. We splitsen dit op in ‘Mindful Run’ en ‘Mindful Walk’. Tijdens het lopen of wandelen luister ik dan naar de ademhaling van de deelnemers”, benadrukt Katrien, die na haar opleiding aangesteld werd als coach voor regio Roeselare.

“Een goede ademhaling geeft meer energie en zorgt voor meer rust”

“Mindful Run is voor de iets sportievere personen. Mindful Walk trekt een ander doelpubliek aan, omdat die mindfulness zo belangrijk is. Het is een vorm van meditatie. Als je in de natuur wandelt, vergeet je vaak wat je gezien hebt. Het is de bedoeling om bewust te worden van je omgeving. De geuren, geluiden of het gevoel van wind op je huid. Vooral de neusademhaling is hier ontzettend belangrijk. Ik neem de deelnemers gedurende anderhalf uur mee in de natuur en laat ze ervaren en beleven wat een gezonde ademhaling met hen en hun lichaam kan doen. Het maakt hen veerkrachtiger, geeft hen meer energie en ze ervaren vooral meer rust in hun hoofd. Daarnaast krijgen ze praktische ‘tips and tricks’ die ze gemakkelijk thuis kunnen toepassen. Deze sessies gaan door op zondagvoormiddag in het Krommebeekbos, Bergmolenbos of Sterrebos. Roeselare heeft veel mooie plekjes voor deze activiteit. Voorlopig staat ons programma wel on hold door de coronamaatregelen.” (KK)

Meer info? Contacteer ons op info@vitasana-coaching.be of 0473 62 46 08.

Boek je gratis Kennismakingsgesprek